Властта се събра на среща да обсъди как да работи ефективно по противодействие на престъпността. Стартът даде силовият министър, който приветства гостите, сред които премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, военният министър Красимир Каракачанов.

Политиката на противодействието на конвенционалната престъпност е приоритет за МВР. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов по време на национално съвещание на силовото ведомство.
Друг акцент поставяме върху пътната безопасност, изтъкна той.

Министърът е доволен от констатацията на ФРОНТЕКС, че пазим добре границата си.
Маринов похвали и работата по борба с контрабандата.

Той отчете, че Жандармерията ще получи 341 нови коли.

Министър-председателят Бойко Борисов веднага пое ръководството на съвещанието и промени предварително подготвения ред.

Борисов даде думата на главния прокурор Сотир Цацаров, който се пошегува, че е предредил по изказване финансовия министър.

Обивнител номер едно каза, че модела на териториално присъствие на МВР в региони е изчерпал коефициента си на полезно действие. Нещо повече, дори е изживял времето си. Настоящият модел действал в други времена.

Цацаров предлага мрежа от модулни жандармерийски участъци извън градовете.

Той критикува действията на икономическа полиция в работата по борба с корупцията и контрабандата. Ако не е ДАНС, ако не е ГДБОП за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, изобщо не може да се говори, похвали Цацаров службите.

Главният прокурор похвали и политическата воля в сферата. Той предлага още да имаме централна криминалистика лаборатория с отдели по места. Делата се бавели именно заради експертизите.

Сегашният процесуален модел на разследването на престъпления и полицаи също не работел, каза още Цацаров и допълни, че е необходимо ново законодателно решение.

Пазете професионалистите... Такива като нас се сменят, подчерта Цацаров.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е доволен, че се увеличават средствата за полицаите. По думите му държавата в последният четвъртък век е длъжник, има дълг към човека с униформа.

Министърът оцени като интересна идеята на главния прокурор за модулни жандармерийски участъци.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък е недоволен, че най-голямата критика е към икономическа полиция.

Милиарди събираме повече и това не е самохвалство, изтъкна той. Той поиска оптимизация на МВР сред служителите без пагон. /невс.бг