Автобусите задължително да бъдат оборудвани с колани и видеорегистратори. Това решиха депутатите при гласуването на промените в Закона за пътищата на второ четене. Текстовете бяха гласувани със 79 гласа "за", нито един против и 20 "въздържали се". Информацията предава Монитор.

Поправките бяха внесени по спешност след катастрофата край Своге, когато загинаха 17 души, но тази идея се обмисля повече от година.

Превозвачите ще имат 9 месеца гратисен период, за да оборудват автобусите с колани. Първоначално идеята бе този срок да бъде 6 месеца. При дебатите в залата Станислав Иванов от ГЕРБ обаче предложи този срок да бъде удължен на 9 месеца, тъй като предстои изработването на наредба, която да регламентира всичко, а това ще отнеме време.

Наред с това с този гратисен период се дава възможност и всички пунктове, които ще правят изпитания на автобусите и коланите да се оборудват, обясни Иванов след гласуването в кулоарите на НС. Около 2 месеца пък ще нужни на Агенция "Автопмобилна администрация" да подготви наредбата.

След изтичането на този период те ще бъдат глобявани.

Санкцията за шофьор на автобус без колани и без камера ще бъде 500 лева, а за фирмата превозвач - 3000 лева.

1500 лева ще бъде глобата за липсата на видеорегистратор. 50 лева пък ще бъде глобата за пътник, който не си е сложил колан.

Изключение ще се прави само за автобусите, които извършват превоз на кратки разстояния до 30 км,

тъй като в тях е разрешено да има правостоящи, каквито са линиите на градския транспорт в големите градове.

"Коланите ще са задължителни, когато има превоз над 30 км еднопосочно, когато има превоз на деца и ученици", каза Иванов и допълни, че това няма да се налага в останалите случаи като градския транспорт.

"Има участъци, които са със завои и пропасти , но там е намалена скоростта, каза Иванов пред журналистите в кулоарите и уточни, че скоростта при такива случаи не може да бъде повече от 40 км. Има редица мерки, които ако се изпълняват, няма да има трагични инциденти, увери той.

Автобусите, които нямат въобще колани - т.е. фабрично не е предвидено да има такива - са около 1500.