Лондон може да прибегне до кибератаки срещу Русия и забрана за влизане на нейни граждани на територията на Великобритания в отговор на отравянето през март тази година в Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, за което британското следствие обвинява Москва, съобщава БГНЕС.
Според информация на „Дейли Телеграф“, ответните мерки на Лондон могат да включват „кибератаки, шпионаж и забрана за влизане на отделни лица“. „Кремъл трябва да почувства, че не може да действа безнаказано. Русия трябва да види, че има цена за това, което прави“, пише вестникът.
“Таймс“ на свой ред пише, че британският премиер Тереза Мей се готви за „кибервойна срещу руските шпионски мрежи“. Целта на тези действия на британското правителство в киберпространството са нарушаване на комуникациите на Главното управление /наследник на ГРУ/ на ГЩ на руската армия, което Лондон смята за отговорно за отравянето в Солсбъри, както и изолиране на неговите източници на финансиране. „Великобритания ще противостои на „враждебната дейност“ на Русия с помощта на законни средства, с които разполага”, заяви по-рано днес заместник-министърът на вътрешните работи по въпросите на сигурността Бен Уолъс. Според британската версия, на 4 март в Солсбъри семейство Скрипал е отровено с „Новичок“. Великобритания обвини Русия за инцидента. Русия отхвърли тези обвинения, посочвайки, че нито в СССР, нито в Русия е имало програма за разработването на този вид химическо оръжие. Специалистите от британската военна лаборатория не успяха да установят произхода на веществото, с които бяха отровени семейство Скрипал. Скотланд Ярд издирва двама заподозрени за отравянето.