Ние не представляваме риск за Европа. Това увери министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусия "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

Борисов заяви, че всички правителства са удържали и не са продали златния резерв. "Имаме огромен, много добър златен резерв в БНБ, имаме стабилен фискален резерв и на практика параметри - с 25% дълг сме в тройката на Европа и с нулевите бюджетни дефицити и то години наред, даваме възможност да се постигне една стабилност", увери премиерът.

Той изрази, че в рамките на година страната ни би могла да кандидатства за чакалнята на еврозоната.

"Не съм такъв оптимист, че в рамките на два-три месеца това ще се случи. Ние ще кандидатстваме, но мога да кажа параметри, в които съм почти убеден, че можем да се справим и това е в рамките на една година. Има готовност. Сутринта с комисар Домбровски водихме разговор, в рамките на месец да ни дадат пътна карта", коментира Борисов.

Борисов заяви, че е оптимист, че в рамките на една година ще можем да се поздравим с успех. "Иска ми се, но много е бавна, консервативна системата, много са големи страховете в момента в Европа, действително президента Макрон всеки ден е с нови и нови идеи в тази посока върви. Те са повече за разделяне на Европа, а не за обединение", посочи още Борисов.

Пред участниците във форума той изтъкна, че в рамките на месец ще ни дадат пътна карта - дали да влезем първо в "Чакалнята" или първо в Банковия съюз. По думите му през този период всичко зависи от политическата класа, стабилността на държавата и как ще се води през този период за в бъдеще.

Според него е нормално големите и мощни икономики, които имат паричен съюз и обща валутна, да искат да се развиват. "Ако искаме да сме с тях, трябва да влезем в техните измерения. Нашият Валутен борд е стабилен. 1,4% инфлация", коментира още Борисов.

Борисов пак припомни графиката на външния дълг, според която Гърция е със 177% .

Премиерът вече се зарече в рамките на мандата външният дълг да стане 20% , което ще ни направи втори в Европа. "Ако ги върнем и ги превърнем в милиарди - е и нашите пенсии ще са станат по-високи от техните", коментира Борисов. Докато в Гърция следващите поколения ще трябва да платят 177% дълг. "Поне ние това нещо не искаме да се случва", каза още Борисов. /news.bg