Прокуратурата започна разследване, все още няма обвиняеми лица, събират се доказателства. Основната експертиза, която е назначена, не е изготвена. Когато съберем всички доказателства, тогава ще можем да направим обосновани правни изводи. Това заяви днес в Бургас говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, по повод разследването за наводненията в региона, които взеха пет жертви през октомври миналата година. Тя е в морския град за отбелязването на 20-годишнината от създаването на Апелативна прокуратура в Бургас. На мероприятието трябваше да присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, но спешен служебен ангажимент отмени визитата му.

По повод наводненията ръководителят на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров каза, че са извършени всички възможни следствени действия. „Има пет смъртни случая, бяха четири дела, обединиха се в едно. Всички възможни огледи, разпити на свидетели, на близки на починалите, на съседи, както и съдебно-медицински експертизи, са изършени. Единствено остана тази комплексната – хидротехническа, геофизическа и метеорологична експертиза, която ще каже кои са обектвините причини за настъпилото природно бедствие и за смъртта на хората. Това е много сложна експертиза. Преценя се състоянието на всеки един водоизточник до населените места. Ако има виновни лица, които са ги стопанисвали и са допринесли за тези наводнения, бъдете сигурни, че ще има обвиняеми“, каза той.

На въпрос за проверките, извършвани в седем болници в страна, сред които и бургаската УМБАЛ, Румяна Арнаудова каза, че под прицела на прокуратурата не е болницата, не са хората, които се грижат за болните, а действията на онези лица, в резултат на които са доведени до тежко финнасово състояние. „Касае се безстопансвеност. По този начин главният прокурор е разпоредил разследването да се води от Софийска градска прокуратура. Очакваме и до края на месеца Министерството на здравеопазването да ни изпрати информация за всички останали болнични заведения на територията на страната. Разпитват се свидетели, ще бъдат назначени експертизи. Предмет на разследването са не само умишлени или неумишлени действия по безстопанственост, но и умишлено сключване на явно неизгодни договори. Ако се съберат доказателства, че високопоставени длъжностни лица, включително министри и зам. министри, са дали разрешение за медицински действия в нарушение на закона, ще бъдат обвинени по тези дела.“, каза Арнаудова.

Началото на инкриминирания период, който прокуратурата е поставила, е след декември 2010 година. „Отговорът защо започват проверките сега е, че прокуратурата не беше уведомена за съществуването на този проблем. Първите индикации за органите на прокуратурата бяха протестите във Врачанската болница. След като станаха публично известни и достигнаха до нас, Главният прокурор се самосезира за финансовото състояние на тази болница. Много бързо се установи, че в нея реално работи забраненият иначе от 2010 г. модел на болница в болница. Това провокира главвният прокурор да разпореди проверка на всички такива договори, които са били сключени, резлутатите, от които се оказа, че са над 326 договора на територията на страната. Очакваме окончателните резултати“, каза тя.

По повод работата по опазване на обществения ред за предстоящия летен сезон, Румяна Арнаудова каза, че главният прокурор ще дойде на място с министъра на туризма и министъра на вътрешните работи. „Традиционно всяка година се създава необходимата организация още преди летния сезон, създават се съответни щабове, за да не се допусне нарушаване на реда, да се вземат перавнтивни мерки, за да няма инциденти“, заяви тя.

Очаквайте подробности за тържеството по повод 20-годишнината от създаването на Апелативна прокуратура-Бургас