Надзирателите в затворите ще получат увеличение на заплатите си, за което правителството ще отпусне около 15 млн. лв. от бюджета. То обаче няма да е "на калпак", а за позиции, при които има изоставане от аналогични в МВР с предимство за най-тежките длъжности, обяви правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в МС.

Положителната развръзка за протестиращите идва след среща с премиера Бойко Борисов вчера. Именно премиерът е настоял ръст да има за длъжностите, които са най-тежки – надзиратели, охрана на затворите, служители, които охраняват обвиняеми в съда.

Цачева коментира, че това са позиции, в които текучеството е голямо и постоянно се обявяват конкурси. По думите й най-фрапантната разлика е изоставане с около 105 лв. - за младши инспектори съответно в МВР и в Министерството на правосъдието.

В края на миналата седмица на среща с Цачева и финансовия министър Владислав Горанов синдикатите са приели първоначално предложените им 6 млн. лв., с които да се изравнят средствата за специфични условия на труд. Това ще стане със задна дата – от началото на годината. В системата на МВР в момента те са в размер на 190 лв., а в двете дирекции към Министерството това правосъдието – "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", са 95 лв.

Останалите около 9 млн. лв. ще бъдат разпределени по формула, предложена от синдикатите с участието на представители на министерството, при спазване на принципа – за работещи в най-тежките звена.

В петък ще се състои Общо събрание на синдикалните организации в двете главни дирекции, на което ще бъдат информирани членовете им за постигнатите договорености.

Дотогава протестните действия са спрени. Следващата сряда пък ще се прецени конкретно какво да бъде увеличението на възнагражденията.