Холандският премиер Марк Рюте призова Берлин и Париж да не се опитват да налагат амбициозните си планове за реформиране на ЕС против волята на останалите страни членки, информира АФП.

Рюте, който вярва, че по-дълбоката интеграция не е отговор на проблемите на съюза, каза пред списание "Шпигел", че държавите не трябва само да се "съгласяват" с френско-германските предложения за реформиране на ЕС и конкретно еврозоната.

Предупреждението е отправено часове преди германският канцлер Ангела Меркел да пристигне в Париж за разговори с френския лидер Еманюел Макрон.

"Ние искаме свободно движение в ЕС, разбира се, че германското правителство може да се срещне с френското правителство без да сме там", отбеляза Рюте в интервю за списанието.

"Но това не означава, че ние и останалите страни членки сме съгласни с всичко договорено между германците и французите. Не трябва да се съгласяваме на всичко", изтъкна той.

Макрон призовава за голяма реформа на ЕС, включително задълбочаване на сътрудничеството в еврозоната в отговор на надигащия се популизъм на континента. Докато Меркел предпазливо приветства идеите, Рюте категорично се обявява против много от исканията на Макрон, включително общ финансов министър на еврозоната и общ бюджет.

"Вярвам, че на първо място всяка държава в ЕС има отговорност да се подготви сама при кризи. Стабилни финанси са най-добрата предпазна мярка", смята Рюте.

Той също така се обяви против увеличаване на парите за запълване на бюджета на ЕС след 2020 г. заради Брекзит.

Германия няма против да се увеличат внасяните в евробюджета средства.

Рюте обаче не е сам в критиката си. Финансовите министри на Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Швеция и Холандия излязоха със съвместно съобщение през миналата седмица, с което призовават за "структурни реформи" за икономическа стабилност на съюза.

Междувременно финансовият министър на Франция Бруно льо Мер заяви, цитиран от "Ройтерс", че Париж и Берлин са се съгласили да представят пътна карта за реформиране на еврозоната преди срещата на върха на ЕС през юни.

Той поясни, че двете държави ще подновят работата върху транспонирането на правилата им за калкулиране на корпоративните данъци. /news.bg