Вицепремиерът Валери Симеонов направи остър коментар по адрес на руския патриарх Кирил заради изказването му, че България омаловажава ролята на Русия за Освобождението й.

От София руският духовник обясни, че е обиден, че заслугата на руските войници се приравнява с тези от Полша, Финландия, Литва и др.

"Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия", обясни днес Валери Симеонов пред БНТ.

Той обвини руския духовник, че от 96-та година има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари.

"Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?!", каза още вицепремиерът.

Според него е недопустимо за духовно лице да вади костите на жертвите в сраженията и да ги изхвърля от историята.

"Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", отсече още Симеонов.