Премиерът Бойко Борисов поиска пълен контрол върху сделката за ЧЕЗ.

Това обяви Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България", компанията, която бе избрана от ЧЕЗ да купи активите на дружеството у нас.

Днес Върбакова бе извикана от премиера Бойко Борисов на среща в Министерски съвет. На срещата присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием", каза Върбакова след срещата.

Тя съобщи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

"Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача", уточни още Гинка Върбакова.

Тя отново обяви, че финансирането на сделката за купуването на ЧЕЗ е напълно публично и обеща, че това ще стане ясно за всички.

"Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие", каза Върбакова.

Тя беше категорична, че във финансирането няма участие на български банки.

"Ако това ще успокои крайните потребители, съм склонна държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който има, стига продавачът да бъде съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят.", каза още Върбакова.

Тя отказа да коментира части от сделката, тъй като това е конфиденциална информация спрямо договора за покупко-продажба и спрямо банките, с които се работи.