Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправи към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, който е докладчик за готовността на двете страни за влизане в шенгенското пространство. По думите му причините България още да не е в Шенген са политически. „Правилата трябва да се спазват, а те са ясни - ние искаме от членките да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген. Правилата трябва да са еднакви за всички“, заяви Куелю, пред БНР. Няколко страни членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение. „Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието, т.е. това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен - към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха“, каза още той. „Двете страни си свършиха работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти.

Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политически причини и те се проявяват в Съвета, който на практика блокира решението“, заяви Куелю. По-рано днес осведомителните агенции разпространиха доклад на холандската полиция, който гласи че страната на лалетата се превръща в наркодържава, в която върлуват банди арабски гангстери. Според официалните данни престъпността намалява, но служителите на реда казват, че голяма част от жертвите са спрели да съобщават за инциденти. Критици на нидерланската политика на толерантност към продажбата на канабис и законния статут на проституцията изтъкват, че държавата неволно е популяризирана като център за трафик на наркотици и хора. Страната на лалетата започва да прилича на наркодържава и полицията не е в състояние да се пребори със зараждащата се паралелна криминална икономика, се посочва в доклад на Нидерландската полицейска асоциация, информира Дарик. "С наличните ресурси органите на реда могат да се справят само с една от всеки девет криминални групировки", се изтъква в документа, базиран на интервюта с 400 следователи. "Следователите виждат как дребни престъпници се превръщат в едри предприемачи, които се утвърждават в хотелиерството, пазара на недвижими имоти, туристическите агенции. Нидерландия отговаря на множество характеристики на наркодържава. Следователите виждат появата на паралелна икономика", пише още в документа. Асоциацията на нидерландската полиция иска да се назначат допълнително 2000 служители и тежките й твърдения за възхода на организираната престъпност ще бъдат изтълкувани от критиците като опит да изстискат повече пари от правителството. Изводите обаче съответстват на доклад на прокуратурата, изтекъл в медиите по-рано тази година. Според него през последните девет години има 25-процентов спад на регистрираните престъпления до по-малко от 1 милион, но 3,5 милиона остават нерегистрирани всяка година. Кметът на Амстердам, местните полицейски сили и прокурорът на града предупредиха този месец за увеличаване на организираната престъпност и изместването й към по-малко видими форми на престъпления в квартали, които често са извън фокуса и контрола на властите.

Шефът на полицията на Амстердам Петер Яап Алберсберг заяви наскоро, че служителите му отделят между 60 и 70% от времето си в опит да се преборят с поръчкови убийства. "Млади хора са готови да извършат убийство за 3000 евро. През 80-те и 90-те години поръчковите убийци от чужбина идваха в страната за 50 000 евро. През последната година това са млади момчета от Амстердам", се посочва в доклада. Критици на нидерланската политика на толерантност към продажбата на канабис и законния статут на проституцията твърдят, че държавата неволно е популяризирана като център за трафик на наркотици и хора. Голяма част от хапчетата екстази, разпространявани в Европа, идват от лаборатории в южната част на страната, които все по-често се държат от марокански гангстери, занимаващи се с производство на канабис. Половината от кокаина, употребяван на Стария континент, който е на обща стойност 5,7 млрд. евро, влиза от пристанището в Ротердам, сочат данни на Европол. /БЛИЦ/