Държавният глава Румен Радев наложи днес поредното си вето - този път върху измененията в Закона за банковата несъстоятелност, чийто съавтор бе депутатът от ДПС Делян Пеевски. Измененията придобиха гражданственост като "Закона Пеевски за КТБ" и "Закон срещу вторичното ограбване на КТБ".

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г., съобщиха от президентството.

"Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения", се посочва в съобщението на прессекретариата на президентството.

Освен това досега не е изплатен нито лев на обикновените вложители от прдажбата на активите на КТБ.