Сръбският президент Александър Вучич заяви пред Ройтерс, че сърбите едва ли ще подкрепят пълно признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в ЕС.По думите му само компромис може да прекрати състоянието на "замразен конфликт".

Преди дни Европейският съюз обяви, че Сърбия може да се присъедини към блока до 2025 година, ако направи нужните реформи и ако разреши разногласията с бившата си област Косово, която обяви независимост преди 10 години. От Брюксел не посочиха каква форма на споразумение очаква от Белград и Прищина, но в сряда германският външен министър Зигмар Габриел каза пред журналисти в Прищина, че Сърбия трябва да приеме косовската независимост, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Сръбското държавно ръководство търси формула за решаване на въпроса, която може да бъде поставена на референдум. Някои коментатори предлагат споразумение, според което Сърбия няма да признае независимостта на Косово, но ще приеме членството му в ООН, което сега е блокирано заради ветото на сръбския съюзник Русия.

Сръбският президент Александър Вучич, бивш националист, който в последно време зае проевропейски позиции, заяви, че всяко едно решение ще трябва да се предостави на сръбските избиратели, повечето от които смятат Косово за люлка на своята идентичност и религия.

"Народът трябва да реши", каза Вучич, като отбеляза, че не е сигурен, че мнозинството е за признаване на независимостта на Косово. Той обаче посочи, че трябва да се осъзнае реалността и сърбите да разберат, че "Косово не е наше, както си мислехме, но не е и тяхно, както те се опитват да покажат".

Президентът предупреди, че ако не бъде направен компромис, състоянието на "замразен конфликт" може да продължи с десетилетия.

"Не бива да оставяме на нашите деца да решават това", каза Вучич.