Светия Синод на Българската православна църква излезе с ново решение срещу приемането на Истанбулската конвенция - да бъдат отслужвани всекидневни литургии срещу приемането на документа.

Ето и пълния текст на съобщението:

"Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно Р Е Ш И:

Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица.

Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея."

По-рано през деня отец Дионисий призова: „Светия Синод трябва да постъпи и по-остро. Министерски съвет да има забрана да посещава храмовете, докато не си изтегли Истанбулската конвенция и това да важи за Борисов, Цецка Цачева и всички, които предлагат да се гласува Истанбулската конвенция.“

На 22 януари Св. Синод на Българската православна църква излезе със становище, в което призовава парламента да отхвърли Истанбулската конвенция.

"Призоваваме Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система", се казва в него.