Вчера цяла България бе свидетел на изключителния жест от страна на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който изнесе реч на чист български по време на церемонията за откриването на българското председателство на ЕС. "Вярвам, че председателството ще бъде резултатно, както беше и Христо Стоичков преди 25 години", пошегува се полякът и усмихна гостите в Народния театър и зрителите пред екраните.

Речта му на български език е поредно доказателство за уважението, което поляците питаят към България. Такива има немалко. За 24 май и 3 март например полски дипломати и техните семейства рецитираха стихотворения на български.

Речта на Туск бе колоритна и запомняща се, така изпипана, че да се понрави дори и на най-големия евроскептик. Имаше заигравки със Захари Бахаров и "Игра на тронове", Христо Стоичков, фактът, че нямаме пленено бойно знаме, бяхме наречени "потомци на Спартак".

Зад хубавите речи на успелите стоят един куп хора. Екипът на Туск не е изключение - в кабинета му работят 33-ма съветници. А и със сигурност самите съветници си имат съветници.

Интерес у нас буди човекът, написал речта на Туск - ирландецът Хюго Брейди.

Хората, които пишат речите и изобщо се грижат за имиджа на някой важен човек, често остават в сянка. Брейди обаче не просто пише речи.

Биографията му е богата - публикува статии в престижни издания като "Гардиън" и "Файненшъл таймс". Главен изследовател е в Центъра по европейски реформи. Пише за бъдещето на Шенген, контратероризма, миграционните политики и общата борба на ЕС с организираната престъпност. И щом е специалист по тези теми, то нищо чудно, че е написал такава реч за България.

Всъщност реч на Туск, написана от него, не за пръв път възбужда подобен интерес. В Дъблин през декември останаха впечатлени, че Туск използва ирландска поговорка след речта си за бъдещето на Ирландия след Брекзит:

"Ní neart go cur le chéile" - Няма сила без обединение. Звучи познато, нали?/Offnews.bg