15-годишният Иван от к-с "Меден рудник", който закла 11-годишната Никол Йончева в асансьор в бл 108 в к-с "Меден рудник" е вменяем, той е можел да ръководи действията си и е осъзнавал значението на постъпките си. Това е заключението на съдебно-психиатричната екпертиза, съобщиха за БургасИНФО от прокуратурата в Бургас.

Дълго време въпросът дали момчето, сочено от всички като безобидно, е съзнавало какво прави. Иван е бил ученик със специални образователни потребности и е имал ресурсен учител, в квартала си той е бил като момче за всичко и дори е бил тормозен от по-големите. Затова и жестокото убийство раздели Бургас във версиите. Част от хората не можеха да повярват, че именно момчето може да е забило острие на нож в сънната артерия на Никол, наускайки след това асансьора, за да играе с децата пред неговия блок - 96, който е съвсем близо.

Психиатричната експертиза обаче сочи, че към момента на деянието Иван е съзнавал какво върши. Според прокуратурата доказателствата, че той е извършителят са много.

Все още не е ясно защо двамата са влезли точно в този вход и откъде се е взел ножът.

Иначе Никол и Иван се запознали във фейсбук и там си уговорили злополучната среща, която завърши със смъртта на момиченцето.

Нощта след убийството в профил, който е използван от Иван, са споделяни всички новини за открития труп на неизвестна жена в Бургас. Тогава никой - дори и полицаите не знаеха самоличността на жертвата. Тя стана ясна след като майката Мими подаде сигнал и описание на изчезналата си дъщеря.

В пробите взети от Иван и Никол няма следи от наркотици.