Правителството ще отпусне 100 милиона лева за допълнително увеличение на заплатите в МВР. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов и ръководството на МВР със синдикалните организации на силовото министерство.

Планираните протестни действия за днес обаче няма да бъдат отменени, но още утре председателят на СФСМВР Валентин Попов ще се срещне с управителния съвет на организацията.

От догодина има възможност за увеличение с 10% на заплатите на служителите в МВР, стана ясно още след срещата.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите.

По-късно през деня синдикатите в МВР се очаква да протестират на няколко места в столицата. Планира се две групи да протестират и отправят послания към делегациите, пристигащи за официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Между 16.30 и 17.00 часа, протестиращите служители в МВР ще „посрещат“ делегациите с винили на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост. Протестните действия ще продължат в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“.

Вчера беше премахнат протестен билборд на синдикатите в МВР, а на правителственото заседание Борисов се възмути от свалянето на билборда. Съобщението, изписано на английски език гласеше, че българските полицаи получават основна заплата от по 340 евро. То бе поместено на билборда на кръстовището на ул. „Гурко" и бул. „Евлоги Георгиев".