Девет протестни акции са насрочени по време на утрешното официално откриване на председателството на България на Съвета на ЕС. Това съобщи на брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, предаде репортер на БГНЕС.

Един от протестите е сутринта в подкрепа на Истанбулската конвенция. След това от 17.00 до 20.30 часа са всички останали протести – за и против втория лифт в Банско.

„С всички организатори МВР и Столична община сме провели срещи и сме ги призовали за разбиране. С всички организатори сме съгласували маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, по начин, по който да не пречат на делегациите. Вярваме, че това ще се спази от всички протестиращи, защото в противен случай не би била приятна ситуацията“, подчерта Антон Златанов.

Едната зона, в която ще има протести е: бул. „Витоша“, бул. „Цар Освободител, площад „Независимост“ и пл. „Св. Александър Невски“.

Другата зона е: паметникът на „Патриарх Евтимий“, булевардите „Васил Левски“, „Гурко“, „Раковски“ и Руски паметник.

Зам.-директорът на СДВР увери, че органите на реда са подготвени и нямат притеснения. „Надяваме се никой да не прави излишни провокации, които няма да бъдат от полза за никой в държавата, тъй като утре сме във фокуса на всички европейски и световни медии. Демократична държава сме всеки има правото да изрази мнението си и да протестира. Ще проявим гъвкавост така, че да се случат всички събития без да има негативен обществен отзвук“, каза още Златанов. /БГНЕС