Седемдесет и шест процента от българите са на мнение, че председателството ни на Съвета на ЕС е важно за България.

Това показват данни от проучване на изследователски център "Тренд". То е направено сред 1003 души между 1 и 10 декември 2017 г.

85 на сто от анкетираните знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. Според 37 на сто страната ни е подготвена за председателството, докато 28 процента са на обратното мнение.

Привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, констатират от "Тренд". Симпатизантите на БСП са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43 процента смятат, че то ще бъде успешно, а 18 на сто - че ще бъде неуспешно.

Привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена или не е за председателството на Съвета на ЕС, отбелязват социолозите. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привържениците доминира мнението, че не сме подготвени./факти.бг