Като удар под кръста определи военният министър Красимир Каракачанов обжалването на сделката за "МиГ"-овете от страна на държавна украинска фирма.

"Дали го прави, за да "прави сечено" на Русия или има друга причина, това ще се изясни", коментира той.

"Истината е, че няма да отстъпя. Посредници няма да вкарам. Тази сделка е изгодна на държавата. От тук нататък, каквито и номера да правят, няма да минат", заяви твърдо Каракачанов.

"В България, с всички приказки за прозрачност и борба с корупцията, има закони, които могат да стопират всяка обществена поръчка. От 2 години е блокирана поръчката за храната на българската армия например. Една фирма, регистрирана в една ромска къща, изоставена в Западен парк, години наред жали и стопира системата с ТОЛ таксите. Държавата е направила закони, които позволяват всеки да жали", обясни Каракачанов пред БНТ.

"Жалбата до КЗК за ремонта на МиГ-овете е подписана от "някакъв човек", но без документ, че той има право да го прави. Също така няма превод на фирмата, каквото е изискването по закон. Но дори с подобни несъвършенства, умишлено допуснати, КЗК е длъжна да даде 3 работни дни на молителя да си изправи документите", допълва още той.

Тези три дни приключват на 2 януари, така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от правителството 19 млн. лв. за ремонта на МиГ-овете, коментира Каракачанов и прогнозира, че сагата ще приключи до средата на февруари.

"И пак казвам - няма да допусна фирми посредници. Няма да ми усукват ръцете. Такива казуси ме нахъсват още повече", каза Карачаканов.

"Служебното правителство е направило опит да се договори. Получили са оферта, която им се е сторила висока. Изтича им мандатът - ние продължихме. И успяхме да намалим тази сума, която се предлага. Много лесно е да се съгласиш с първата оферта, която ти направят, само че вие утре ще ме попитате, пък може и прокурор, защо съм се съгласил при такива високи цени", така той коментира казуса с ремонта на самолетите "Спартан", който след Нова година също ще се приземят, защото нямат поддръжка.