В цяла Европа мерките за сигурност са повишени заради празничните дни.

Френското правителство е осигурило близо 100 000 полицаи и военни за празничния сезон, информира АП.

Мерките за сигурност идват от опасения от екстремистки нападения.

Допълнителната сигурност ще се съсредоточи върху коледните пазари, търговските центрове, религиозните сгради, обществения транспорт и туристическите обекти.

Позовавайки се на "все още повишената терористична заплаха", Министерството на вътрешните работи на Франция заяви в изявление, че 97 000 служители на силите за сигурност са мобилизирани в неделя и понеделник.

Тази година и коледните базари в Германия са с по-строги мери за сигурност. Поставени са и бетонни бариери, за да защитят посетителите на базарите при евентуален инцидент, съобщава Xinhua.

Министерството на вътрешните работи на Италия също разпореди на всички правоприлагащи органи да засилят контрола на обществените места, където се очаква събирането на тълпи. Засилени са мерките за сигурност на площади, църкви, паметници и пазари на открито.

Властите са по-бдителни и са засилени проверките на летищата, пристанищата, гарите, магистралите и обществения транспорт.

Австрия е намерила творчески подход при осигуряването на сигурността на празнуващите. При засилването на охраната на добре познатия коледен базар на "Кристмаркт", бетонните плочи, поставени за да повишат сигурността, са опаковани като коледни подаръци. На входовете на пазара пък има сериозно полицейско присъствие.

И във Великобритания сигурността беше засилена. Извършват се проверки на лични вещи в обществени сгради, информира британското издание Metro. Засилените мерки за сигурност идват в резултат на петте терористични атаки, които засегнаха Великобритания тази година. /news.bg