Данните от ново допитване показват, че ако референдумът беше днес, 51% от британците биха гласували за оставане в ЕС. Привържениците на Брекзита са едва 41 на сто. Защо на Острова стигнаха чак сега до това прозрение?

Допитването си е допитване, но референдумът си е референдум.Тъй че резултатите от последното допитване в Обединеното кралство, според които едно значително мнозинство от хората там вече са за оставане в ЕС, напомнят малко на поговорката, че когато се преобърне каруцата - пътища много.

Тази прогноза стресна британците: след Брекзит те могат да се надяват на взаимоотношения с ЕС по модела ЕС-Канада – при това в най-добрия случай. Експертите вещаят тежки последици за британската икономика. (11.12.2017)

Обратът в общественото мнение се обяснява най-вече с нагласата на онези британци, които през юни 2016 изобщо не участваха в гласуването. Потвърждава се старата истина, че последици има не само от гласуването, но и от негласуването.
Очевидно все повече британци започват да осъзнават, че излизането от ЕС е свързано с твърде високи материални разноски. Във всички случаи много по-високи от онези, за които говореха адвокатите на Брекзита. Да, по онова време имаше и фракция, която настояваше за оставане в ЕС - най-вече правителството на бившия премиер Камерън. Но тази фракция изобщо не аргументира така решително, както малко по-рано, когато ставаше дума за евентуалната независимост на Шотландия. Камерън и неговият кабинет запазиха само за себе си прогнозата колко скъп ще излезе Брекзитът на хората във Великобритания. Сега е моментът от чисто любопитство да попитаме: защо?

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net