Погребалният бизнес, за който от години е известно, че е арена на жестоки битки, тази седмица отново влезе в екшън сериал. Пет агенции - „Архангел Михаил“, „Гея“, „Авона“, „ АБА“ и „Покой“ бяха подложени на щателна проверка. В нея участваха служители на ОДМВР-Бургас, РЗИ, както и инспектори от Комисията за защита на потребителя. Преровиха им документите, няколко катафалки заминаха към паркинга на КАТ за проверка на регистрационния режим. С тази мащабна акция полицията показа, че няма да остави в този бизнес да има саморазправа и че всичко ще подлежи на контрол. Целта - дисциплиниращ ефект.

Докато течеше обаче това не стана ясен отговорът на един въпрос, за който преди месец прокуратурата се самосезира. Преди повече от 20 дни прокуратурата започна проверка за скандала с тялото на 16-годишния ученик Костадин Джардов. В публичното пространство тогава избухна огромна, зловеща новина за това, че тялото на момчето е станало заложник на погребални агенции. БургасИНФО тогава следеше развитието по темата и предаваше всички въъзможни страни по случая. През изминалата седмица от прокуратурата ни съобщиха, че случаят е върнат на полицията. От ОДМВР съобщиха, че процесуално-следствените действия продължават.

И тъй като няма да забравим трагедията с момчето, прегазено край Атия, както и последващия жесток публичен скандал – вижте какво разказват от първо лице собствениците на погребални агенции. Ще продължим да търсим истината, защото подбони зловещи конфликти са не само недопустими, но и жестоки.

Румяна Черкезова - погребална агенция „Авона“:

В този ден имах жена, която беше в моргата и трябваше да я пренеса на адреса. Тогава видях млади хора – мъж и две жени, които плачеха. Питах санитарката Татяна Михова от моргата какво се е случило. В такъв момент, като видиш млади хора и кръв пред моргата, се разбира, че се е случила трагедия. Попитах дали е катастрофа и санитарката ми отговори: „Да“. Венци от „Архангел Михаил“ разговаряше с хората, той им обясняваше какво ще се случи, както си му е редът - кога ще е аутопсията, кога може да се замрази тялото. Аз знаех вече кой е поел погребението на детето. На другия ден отидох да взема възрастна жена и лично видях Венци, когато вземаше дрехите на момчето от жената.

Той държеше дрехите на момчето. На третия ден ми се обади адвокат, на който съм правила погребение на тъста и на тъща му – Янко Калпакчиев.

Познаваме се. Адвокатът ми се обади и ми каза: „Руми, поел съм ангажимента, хората ми се обадиха за застраховките. Аз съм поел делото, желая аз да направя погребението и съм предложил теб като агенция. Аз го изслушах и му казах – „Янко, погребението го правят „Архангелите“, няма смисъл да се създават конфликти. Той каза, че хората искали мен. Аз му обясних, че няма как да стане. Лично видях хората със заявките, с дрехите. Не мога да тръгна с рогите напред. Ние сме колеги. Той обаче настояваше. Защо?“ каза Румяна Черкезова.

Всъщност тя смята, че целият медиен шум е вдигнат, заради познанства от ученическите години на близки до семейството – съученици на Иван Пишиев, когото Черкезова сочи за автор на палежа на катафалката й.

„Така се е стигнало до нас. Питаха ме Иван къде е. Но те не знаеха, че Иван не работи вече с мен. След това се е разбрало. Първо ми казаха, че искат да се свържат с него. Дори попитах иронично могат ли да го нагласят като носач. Първото, което казах е, че не искам да всявам раздор. После обясних, че Иван ше предложи „Покой“, каза още Черкезова пред БургасИНФО. Тя дори споделила със своята колежка Стефка Димитрова – собственик на агенция „Гея“, за случая.

„Те обаче държаха да съм аз. Аз знаех какво става. След като е освободено тялото, Венци лично е разговарял с Апостол (б.р. бащата на детето) по телефона и му е казал, че го замразява. В моргата камерата се плаща 50 лева на ден, докато погребалните агенции спестяват това в много случаи или го пресмятат в по-кратък период. Иначе 50 лева си взема УМБАЛ. Освен това цената на ковчезите не се определя дали е бял или друг цвят. Цената на ковчега на Венци е от Берковица, това е друга фирма производител, докато на Донка Фотева от „Покой“ е ПДЧ на 350 лева. Няма как да сравните ковчег от 800 лева с такава изработка и такъв от 350 лева. Това е съвсем различна изработка, както и друго качество материал“, единодушни бяха Черкезова и Димитрова.

Двадесет дни след скандала по случая проговори убедено и собственикът на агенция „Архангел Михаил“, която всъщност първа взе трупа на Костадин – Кристиян Киров.

Проверката на прокуратурата, според мен, вече е приключила. Очакваме резултатите. Получи се медиен стрес и атака. Самата истина за това нещо е, че ние си направихме собствена проверка. Мащехата на момчето е дошла и е възложила на колегите от моята фирма да извърши погребението, понеже майка му не е живеела в страната, а в Беларус, бащата също е бил в чужбина.

Имаме 7 разговора, няма как да ги проведем без нищо. Никой не си направи труда да ни попита как съобщението за смърт, как личните вещи на момчето попаднаха при нас?

Нали някой трябва да ги донесе?! Липсва закон, който да регулира нещата. Нас това ни затруднява. Правилата създават ред, когато няма такива – създават се такива ситуации. Тази жена е възложила на моите колеги да извършат погребението, донесли са документи и лични вещи. После се прибира бащата и избира агенция, която не участва в Съюза на погребалните фирми, а те се обаждат в офиса и обявяват на моите колеги, че те ще правят погребението. Колегите съвсем коректно казват какво е поръчано като услуги и колко струва. В следващия момент всички медии бяхте пред офиса. Никой не дойде преди това да потърси момчето от близките.

Според Румяна Черкезова и Стефка Димитрова отново главен герой в скандала е Иван Пишиев. „Никой не може да вземе труп просто ей така. Това е специфичен бизнес, не е продажба на гащи. Един агент накрая отива да вземе 100 лева. Той ще направи невъзможното да ги вземе. Не само ще изкара, че са откраднали трупа, ами ако може – ще го доубие“, казаха двете собственички, посочвайки Иван Пишиев.