„В аналоговия свят, ако кафе-машината не функционира, знаем къде да направим рекламация, в дигиталния свят обаче това не е така. В много държави в Европа няма ясно разписани правила как и къде да се оплачем или какви са нашите потребителски права, ако сме поръчали книга, софтуер, игра или други цифрови услуги, в случай че те не работят.“, коментира българският евродепутат Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП във вторник, 21 ноември 2017 г., по повод приемането на доклада на Европарламента по Директивата за договорите засягащи цифрово съдържание и услуги.

Българският евродепутат Ева Майдел бе докладчик по досието за групата на ЕНП в Комисията по вътрешен пазар. „Директивата има две основни цели - да улесни механизма за рекламация на потребителите, когато пазаруват през интернет и да даде повече правна яснота и гъвкавост на бизнесите да извършват онлайн търговия.“, подчерта Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). „82% от българския бизнес би се възползвал от единни европейски правила. Директивата е особено полезна за малки и средни предприятия (МСП), които за да изградят собствена клиентска база трябва да излязат от вътрешния пазар на България“, посочи евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

По данни на Европейската комисия седем от всеки десет български потребители на игри, музика, антивирусни програми и облачни услуги поне веднъж са имали проблем с качеството на услугата. „Това е причината да работя за улесняване на механизма за рекламация. Потребителското доверие нараства, когато има ясни правила как да търсят правата си.“, категорична бе българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). „Очаквам конструктивни преговори със Съвета и Еврокомисията. Директивата за договорите за цифрово съдържание е крайъгълен камък за функционирането на Единния дигитален пазар.“, добави Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).