28-те страни членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие в първия кръг от преговори днес относно реформата на трудовите правила на Общността, които според по-бедните страни са от съществено значение за поддържане на лоялна конкуренция, съобщава "Ройтерс".

Казусът противопоставя едни срещу други по-богатите страни срещу по-бедните членове на ЕС, които искат да запазят действащите правила и които позволяват на техни граждани да работят другаде в Общността за по-високи заплати в сравнение с тези, които те ще получават в собствените си страни, но все пак по-ниски от тези на местната работна сила.

Някои критици разглеждат правилата като форма на "социален дъмпинг".

Френският президент Еманюел Макрон постави на преден план в дневния ред на ЕС реформирането на директивата за командированите работници и беше подкрепен от Германия, Белгия и Холандия, както и от други страни членки.

"Става дума за справедливост на пазара на труда", изтъкна Мариан Тийсен, еврокомисар по заетост, социални политики, умения и мобилност, при пристигането си за преговорите с 28-те министри на труда в Люксембург.

"Аз изцяло подкрепям свободата на движение, но то трябва да бъде организирано по справедлив начин... Вътрешният пазар се основава на правила, не е джунгла", подчерта Тийсен.

Ала след първия кръг разговори, в който почти всички страни членки на ЕС са говорили по темата, не е било постигнато съгласие.

Една от основните теми на спора е международният автомобилен транспорт. Испания, Ирландия и няколко бивши комунистически страни от Източна Европа настояват да бъдат изключени от новите правила.

Друга ябълка на раздора, по която министрите търсят съгласие в днешните разговори, е максималният период за изпращане на командировани работници в чужбина, преди да станат обект на трудовото законодателство на приемащата страна. /news.bg