Внасяме искане до КС, в него настояваме да се обяви за противоконституционно решението на НС, с което се отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това заяви днес пред медиите народният представител от БСП за България Филип Попов, който днес с двама свои колеги от ПГ на левицата в 14.30 ч. влязоха в сградата на КС, за да изпълнят обещанието си, предаде репортер на БГНЕС.

Подробно сме описали нашите мотиви, твърдим заедно с редица конституционалисти, че на практика парламентът няма правомощия да откаже освобождаването на г-н Добрев, посочи той. И би следвало да потвърди оставката му, добави Попов.

По-важното тук е, че защитавайки този модел на управление, известен в обществото като „Кумгейт”, управляващите от ГЕРБ и ОП са готови да заобиколят и потъпчат Конституцията. Затова ние внасяме това искане и се надяваме в кратки срокове КС да се произнесе по него, каза депутатът от БСП. Сигурни сме, че КС ще подходи експертно към случая, смята Попов.

Според мен, с обявяването за противоконституционен на този акт , то ще има действие и занапред, което ще означава, че НС ще се наложи отново да разгледа проекта за решение, касаещ оставката на г-н Добрев и да я приеме. Оставката е един личен акт, записано е в Конституцията, аргументира се депутатът. 62 подписа на народни представители стоят зад искането.

НС е превишило своите правомощия като е отказало да освободи Делян Добрев, а е трябвало само да констатира оставката, смятат от левицата. Оставката е личен, доброволен и формален акт, но той е необходим в производството по Изборния кодекс, за да може да влезе на негово място следващия в листата като народен представител, поясни Пенчо Милков, депутат от БСП за България. /БГНЕС