За надписана сметка на мобилния си телефон се оплаква бургазлийката Красимира Йонкова. В средата на септември месец Красимира е била на екскурзия в Странджа, близо до границата с Турция. Предвидливо е изключила интернета на телефона си, а по съвет на друга участничка в групата дори е активирала и самолетния режим на мобилното устройство, като застраховка да не може да получава входящи повиквания, така и тя самата да не се обажда. За голяма нейна изненада обаче, прибирайки се у тях Красимира установява, че сумата по сметката и е нарастнала с 52,51 лева или по-точно с 63,02 лева с ДДС.

"Включих отново телефона си чак, когато се върнахме при колите. От 15,00 часа до 17,00 часа телефонът ми беше в джоба. През това време не съм го ползвала дори за снимки. Според справката в сайта на оператора във времето между 16,19 часа и 16,53 часа през телефона ми е ползван роуминг, което не е така. По това време аз слизах от връх Голямо градище и не съм ползвала телефона. Първо отидох до офиса на Теленор, за да се оплача от проблема. От там ми казаха, че турските излъчватели са силни, като радиостанциите. Само че когато аз слушам турска радиостанция не плащам 50 лв. на час. Отчело е потребление на роуминг партньор. Това е все едно аз да ям пилешка супа, а на съседната маса да ядат пържоли и аз да плащам за това, че мириша тяхната гозба. Теленор не защитават интересите на клиентите си, за тях е важно да ми вземат парите, независимо от обстоятелствата", разказва пред репортер на БургаИнфо Красимира Йонкова.

След като среща безсилието на служителите да помогнат в местните офиси на Теленор, следващата ѝ стъпка е да подаде писмена жалба през сайта на оператота. Отговорът от там гласи, че от номера е отразено реално потребление.

"При извършената проверка на потреблението от номер 35989...... установихме, че на 17.09.2017 г. са отчетени реално ползвани интернет сесии в роуминг през оператор от държава в Зона други държави в Европа, таксувани съгласно стандартни цени за роуминг, като на номера са изпратени съобщения от роуминг-инфо, които са ви информирали за цените на роуминг услугите в съответната държава и това че ползвате мобилен интернет в роуминг на стандартни цени. Информация за ползваната услуга имаме в нашата тарифираща система, както и от записите, които са ни изпратени от роуминг партньора ни, предоставил роуминг услуги. В тази връзка, за Вашия номер е отразено реално потребление. Обръщаме внимание, че ползването на мобилен интернет от устройството се контролира от потребителя чрез настройките на самото устройство. При включени мобилни данни напълно възможно е да генерира интернет трафик, който се таксува съгласно обявените цени за мобилен интернет в роуминг".

"Видно е, че сутринта съм си спряла мобилните данни преди да тръгна и съм ги включила след 17,06 ч, когато вече съм се прибирала в близост до Бургас, тъй като около 17,30 часа си бях у нас. Начислените МВ са от 16,19 ч - до 16,53 ч. което за мен е абсолютно необяснимо. Нито съм включвала фейсбук, не съм публикувала нищо на този ден, снимки съм качвала вечерта след 20,00 ч, нито месинджър съм ползвала, имам писани съобщения сутринта в 7,30 и вечерта в 18,00. Ще продължавам да търся доказателства за своята теза, защото смятам, че е недопустимо това да се случва и на други хора и да има ужилени с такива суми, равняващи се на няколко мои месечни сметки примерно. Едва ли трезвомислещ човек на 50 г. като мен няма да си дава сметка за действията си и умишлено ще полза скъпоструваща услуга. Надявам се на обективност, или ще си търся правата по всички възможни други начини", каза смаяната жена.