ДПС успя да спечели цели три гласа повече от ГЕРБ на частичните местни избори в айтоското село Чукарка, според вече официалните дани на Общинската избирателна комисия. Наглед едно малко живописно селце, на няколко километра от Айтос, което даже няма нормално вода, но пък е има 483 гласоподаватели, а друго съществено обстоятелство е наличието на ромска махала.

Битката между ДПС и ГЕРБ в Айтос е жестока години наред. ДПС владее населените места в общината, в Айтос печели ГЕРБ и сякаш през последните години се постигна примирие. ДПС застава и дава рамо на кандидата на ГЕРБ, дали с видима или невидима подкрепа, но успява да владее населените места и в случай на нужда се изправя и остро поставя проблеми. Чукарка може и да е малко село, но днес показа, че печеленето на избори е жестоко. Четири полицейски коли, 40 извикани на разпит, както и два пъти обстойна визита на общинския кмет Васил Едрев, показват, че битката е жестока.

„Тези хора, които са извикани за разпит, не са наши“, коментираха категорично от ДПС.

Активисти на ГЕРБ пък казаха, че кметът Едрев ходил „само два пъти до селото“.

Официалните резултати, публикувани от ОИК, потвърдиха данните, които БургасИНФО оповести:

Сюлейман Емин Садула, ГЕРБ - 106

Октай Ислям Якуб, ДПС - 109

Те отиват на балотаж.

В руенското село Скалак - второто населено място в Бургаска област, където днес се провеждаха избори, за кмет е избран Мустафа Бекир от ДПС, който беше и единствено кандидат. От Общинската избирателна комисия в Руен съобщиха пред БургасИНФО, че във вота са участвали малко над 42% от имащите право на глас.