Човек има право на мнение, но когато агитира пред чужди държави във вреда на своята, подлежи на наказание, коментира в студиото на „Лице в лице” зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Според съпартийците му Българският хелзинкски комитет (БХК) извършва антибългарска дейност, като в писмо до европейските институции е призовал да не се разглежда кандидатурата на България за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).


България е една от многото европейски страни, които са поставили кандидатурата си, макар по думите на самия Веселинов тя да не изглежда особено силна.Агенцията в момента има седалище във Великобритания, но след брекзит ще трябва да се премести.

Въпреки това Бълагрия е от страните в ЕС, в които няма нито една европейска агенция, а преместването на седалището на ЕМА у нас би донесло бюджет около 1 млрд. евро, които остават в страната, както и развитие на конкретния бранш – лекарствения, който у нас така или иначе е добре застъпен.

Според Веселинов БХК е решила да компрометира това с апел да не се разглежда тази кандидатура, тъй като не са защитени правата на гейовете и лесбийските в България, а това нанася преки щети на българската икономика. Затова от партията му са сезирали главния прокурор за престъплението „вредителство” по Наказателния кодекс.


Същото, по думите му, се отнася до финансирането от източници, които не са регламентирани и прозрачни.Според него трябва да се преосмисли и принципът, по който съществуват неправителствените организации, като те трябва да подлежат закриване, когато системно извършват „дейност против интересите на страната и добрите нрави”. Според израза му става дума за „българомразци”.

„За нас продължава да е загадка как БХК акумулира средства за правна защита на всички ония нарушители на закона, престъпници, от цигански произход, с чиято защита така самоотвержено се заема?(...) Това е флагманът на една политика, която според нас част от причините в България да бъде силно разклатена българската държавност”, каза още Веселинов.

„Организации, които са антибългарски, нямат право да съществуват”, добави той.

Попитан как ВМРО ще гласуват оставката на Делян Добрев, Веселинов заяви, че неговите съпартийци се отнасят с толерантност към проблемите в ГЕРБ, а членовете на партията трябва да изложат своите доводи и от ВМРО ще се съобразят с тях.

Според него е останало недоизказано какви вреди произтичат от това, че роднина на депутат работи в дадена община.