Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че ще започне съдебни действия във връзка с възникналото насилие по време на референдума в неделя, съобщават световни агенции.

Пучдемон поясни, че ще бъде създадена специална комисия за разследване на извършените нарушения на основните човешки права, като местните власти ще предприет и съдебни действия срещу отговорните.

Лидерът на Каталуния също поиска цялата испанска национална полиция да се изтегли от района.

Според него необходимо е международно посредничество за уреждане на кризата с Мадрид. Пучдемон смята, че ЕС трябва да бъде посредник в преговорите и испанският премиер Мариано Рахой трябва да каже дали подкрепя подобни преговори.

Карлес Пучдемон заяви още, че окончателните резултати от референдума няма да бъдат представени на регионалния парламент днес или утре.

Каталунският лидер изтъкна, че не търси "травматично" отделяне от Испания, а ново разбирателство.

Според Пучдемон вотът е валиден и правно обвързващ, което означава, че "ние ще го приложим".

"Ние не желаем травматично отделяне...Искаме ново разбирателство с испанската държава", изтъкна той.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва разглежда референдума в Каталуния като вътрешен въпрос на Испания.

Той отказа да коментира използваните от полицията методи за предотвратяване провеждането на референдума.

Върховният комисарят на ООН за правата на човека призова испанските власти безпристрастно да разследват насилието и да търсят диалог.

90% от гласувалите каталунци подкрепиха отделянето от Испания. Говорителят на местното правителство Жорди Турул каза, че в допитването са участвали 2,26 милиона души. /news.bg