70-годишнината от екзекуцията на големия Никола Петков бе отбелязана в Бургас с изложба, събрала стари фотоси, снимков материал и документи, проследяващи живота на демократа. Повечето от тях се показват за първи път.

„Събрахме документите и снимките, благодарение на Комисията по досиетата, Държавния архив, Министерството на вътрешните работи и БНТ, на които благодаря. Пътуващата изложба ще бъде представена в 20 населени места. Тя вече е изложена в Народното събрание, постоянно може да бъде видяна в градинката на „Кристал” в София. Предстои да бъде показана и в Европейския парламент, където официално ще поискаме зала или фоайе да носи името на Никола Петков”, заяви председателят на БЗНС Николай Ненчев, който днес откри експозицията в Морското Казино. Въпреки лошото време десетки бургазлии с интерес посетиха събитието, разгледаха паната и чуха разказа за живота на Петков. Сред присъстващите бяха зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Станимир Апостолов, други представители на СДС и партиите от Реформаторския блок, както и символичните домакини – областният координатор на БЗНС – Бургас Дойчо Дойчев и организационният секретар Момчил Момчилов.

„Радвам се, че изложбата предизвика такъв интерес сред хората. Делото на Никола Петков не трябва да бъде забравяно”, каза Станимир Апостолов.

През целия си живот Никола Петков е изключително последователен привърженик на една свободна и независима България, нещо, което отстоява и до сетния си миг. Той е наследник на велик род. Малцина знаят, че баща му Димитър е бил опълченец на Шипка, като само на 16 години губи едната си ръка. Неговият път е героичен, но и трагичен. Той е бил кмет на София, председател на Народното събрание и е убит, докато е министър-председател на България. Братът на Никола - Петко, завършва с отличие Сорбоната, връща се в България, участва във войните. И това, че нямаме пленено знаме, се дължи и на него, защото спасява знамето на полка си. През 1924г. и той е убит.

„Не се сещам дали в света им друг род – политически и държавнически обвързан, който е да избит по този начин. Никола Петков е последният наследник, с чието убийство се слага край на рода Петкови. Затова те трябва да бъдат помнени”, заяви Николай Ненчев.