Европейският съюз с ултиматум към "Фейсбук", "Туитър" и други социални мрежи, съобщава СиЕнЕн.

Брюксел ги призова да изчистят платформите си от съдържание с реч на омразата или ще бъдат санкционирани.

От години европейските регулатори притискат социалните мрежи по-бързо да изтриват расистко или подтикващо към насилие съдържание от платформите си. Но търпението на Брюксел се изчерпва, отбелязва медията.

Още от май миналата година технологичните гиганти, включително "Майкрософт" и "Гугъл", обещават да го направят.

Но Европейската комисия днес предупреди, че те все още не действат достатъчно бързо.

"Ситуацията не е устойчива: в повече от 28% от случаите отнема повече от една седмица на онлайн платформите да премахнат незаконно съдържание", отбеляза Мария Габриел, еврокомисар по цифровите технологии.

Комисията поясни, че ще обсъди възможността за прилагане на нови закони за справяне с проблема, ако платформите не предприемат "бързи действия през следващите месеци".

Брюксел иска компаниите да инвестират повече в засичане на реч на омразата и да работят с доверени лица, които са обучени да отсяват съдържание, което представлява реч на омразата.

Също така ЕК иска компаниите да свършват по-добра работа за предотвратяване повторно появяване на незаконно съдържание.

Наказанията могат да бъдат сурови. ЕС има репутацията да санкционира компании, които не спазват стриктните правила, отбелязва американската медия.

Тя припомня, че по-рано тази година "Гугъл" беше санкциониран да плати 2,8 милиарда долара за нарушаване на антимонополното законодателство. Вчера пък ЕК обяви, че ще глоби производителя на тежки превозни средства "Скания" заради участие в картел. Глобата е в размер на близо 1 милиард евро.

През април германското правителство одобри план за налагане на глоби в порядъка на 50 милиона евро на социалните мрежи, ако не трият информация с реч на омразата и фалшиви новини. /news.bg