Всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8% от първи юли 2018 г., стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков. Той обясни, че индексирането е определено по швейцарското правило, отчитащо ръста на доходите и на инфлацията. Така средната пенсия от 350 лв. ще нарасне с 13-14 лв., коментира Петков в ефира на bTV.

Министърът обяви още, че от 1 октомври тази година минималната пенсия става 200 лв. Това, по думите му, ще засегне 824 хил. пенсионери или 40% от всички. 724 хиляди души ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. – средно около 16,67 лв.

Новите пенсии ще се изплащат от 9 октомври, тъй като 7 октомври се пада събота.

По закон таванът на новоотпуснатите пенсии ще падне от 1 януари 2019 г., припомни още Петков. Това е свързано с друга промяна в пенсионната формула – отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 г. в изчисляването на размера на пенсията. Докато действа това правило се получават пенсии в много големи размери заради големите флуктоации в доходите в началото на 90-те, каза той. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, уточни министърът.

Петков обърна внимание и на темата за детските надбавки и обезщетенията. Той коментира, че обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. Една от идеите е то да се намали, като целта е по този начин да се стимулират майките да се върнат на работа.

Министерството планира увеличаване и на паричния праг за получаване на детски надбавки. Идеята е да не се допуска отпадане на правоимащи заради увеличението на минималната заплата.

По отношение на реформата в ТЕЛК – „тя е напът“, коментира министърът. По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си.

„Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той успокои, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК./economic.bg