„Разчитаме тол-системата да заработи до края на 2018 г. Очакваните постъпления ще са достатъчни за реализирането и за АМ „Хемус", Видин-Ботевград, Русе-Бяла. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателства", предава „Фокус".

„Ясните хоризонти в бъдещето определят посоката на движение в настоящето. Инвестициите в инфраструктура ще продължат и през 2018 г., като за целта ще се използват средства от оперативните програми и от националния бюджет. След пика на строителство в края на предходния програмен период беше налице известно забавяне и намаляване на темповете на строителство с публични ресурси през 2016 и 2017 г.", коментира Нанков.

Той уточни, че по Оперативна програма „Регионално развитие" ще се предоставят 370 млн. лв. за функционирането на фондове за градско развитие.

Предстоящата година ще е важна и за магистрала „Струма".

„2018 г. ще е решаваща за строителството на автомагистрала „Струма". Очакваме през месец октомври решението по ОВОС за най-тежкия участък при Кресненското дефиле. Очакваме експертни становища. Строителството, което предстои ще е тежко и предизвикателство за строителния бранш. Част от виадуктите ще са с височина над 100-120 метра", допълни министърът.

Според него тази част от магистрала „Струма" ще бъде изпит за строителния бранш.

„Тунел „Железница" ще е най-дългият в България - 2 км", добави още Николай Нанков.

„През 2018 г. ще се изпълняват пътните отсечки по ОПРР, започнати през 2017 г. Те са изключително важни. Ще търсим осигуряване на финансиране при изграждането и довършването на столичното околовръстно шосе. През 2018 г. съм убеден, че имаме реален шанс да стартираме с изпълнението на изключително важното завършване на околовръстния клъстер на нашата столица", допълни министърът.

Извън темата пътища и магистрали той обясни, че предстои една динамична 2018 г. за ВиК сектора. Нанков посочи, че около 1,5 млрд. лв. трябва да бъдат реализирани за едни ефективни проекти. Според него строителният бранш ще реализира с необходимото качество редица проекти през 2018 г.

„Посланието ми към строителните фирми е да проявяват отговорност при изпълнението на тези важни за обществото проекти. Всичко се гледа под лупа и не от нас, а от обществото. Дори малките неточности компрометират името на строителния бранш", каза още Николай Нанков.