Съпротивата в парламента за ограниченията за ЧСИ и длъжниците е батална! Но това е начинът да се защитят гражданите, които са потърпевши от подобни драми. Не е нужно да го обяснявам. За четвърти път се опитвам да прокарам текстовете в защита на хората. Имам пълната убеденост, че този път промените ще се случат, защото положението е нетърпимо. Няма как депутатите да останат глухи по този огромен проблем на техните избиратели. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ по повод битката й с произвола на частните съдебни изпълнители.

Предупредих преди няколко месеца, че се събира сериозен ресурс, който да стопира промените, които съм внесла и да компрометира институцията на омбудсмана, като се търсят говорители, които да обосновават безумни тези, посочи тя. Намерили са се протестиращи от НПО "Синята планета". Очаквам и човечета от Оранжевата планета да дойдат да кажат нещо. Но няма гражданин, който да е срещу поправките, които съм внесла, вярва омбудсманът.

Не може за 50 лева, които ти дължиш, ти да бъдеш натоварен с още 1000 и да платиш 1050, това е безобразие, посочи Манолова.

Тя извади официалната тарифа на ЧСИ. "Ето какво се случва: за образуване на изпълнително дело трябват 20 лева, за проучване състоянието на длъжника - 50 лева, по пет лева още за всяка справка. 20 лева за изготвяне на искане и 20 лева за запор. С ДДС стават 150 лв. Ако става въпрос за по-голям дълг - за дълг от 1000 лева, описът е 1500 лева. Въводът във владение е 1000 лева. Постановлението е още стотици. Те превръщат малките дългове в големи дългове. За дълго т 100 хиляди лева таксата е 5500 лева, обясни Манолова.

Малките длъжници са моята кауза, отсече тя.

ЧСИ трупат огромни хонорари на гърба на българските граждани. Става дума за огромен икономически интерес. Таксите за малки дългове са несъразмерно големи. Не са само ЧСИ, които натоварват малкия длъжник. Има и съдебни такси. В изпълнителния процес адвокатът може да поиска до 450 лева. Има и други, които трупат своето върху малките дългове. Нека всички направят необходимия компромис от своите приходи, така че да бъдат справедливи сумите, с които ще бъде натоварен един малък длъжник. В момента огромният проблем е, че голяма част изобщо не разбират, че срещу тях е подадена молба да бъдат осъдени за 50 и за 100 лева, обясни Манолова. На правна комисия е прието, че няма да има български гражданин, който да бъде съден без да знае, посочи тя. /ПИК/