Излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит) ще накара много българи да се завърнат у нас. Правилата, които Лондон планира за чуждите граждани, ще се окажат неблагоприятни за мнозина на фона на повишаващите се заплати в България. Това се посочва в репортаж на БиТиВи.

Официално българите, живеещи на Острова, са около 70 хил. души, но се предполага, че са над 100 хил. включително нелегално работещите и по-нискоквалифицираните.

Британските власти ще въведат изискване за уседналост от 5 години и така хората ще получат паспорт, лична карта на постоянно пребиваващ и ще имат права като граждани. Важно е коя дата ще бъде избрана за изчисляване на уседналостта. Ако човек е влязъл в страната около 2017 г., то когато се активира клаузата за излизане на Великобритания от Общността на 30 март 2019 г., той ще има 2 години уседналост и ще подава документи за искане на статут.

Правителството на Великобритания ще опита да зададе квоти за определени професии и така се надява да контролира миграцията. Ако човек работи, трябва да има над 18 хил. лири годишен доход, за да получи семейството му статут на постоянно пребиваващи. Така нелегално работещите няма да могат да останат в страната.

Икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов посочи, че в момента България страда от демографски срив и работодателите трябва да наемат пенсионери или да привлекат хора от чужбина.

Станислав Пеев е дигитален дизайнер, който е завършил във Великобритания и се е върнал в България.

След Брекзит 27-годишният българин решава да напусне Острова. Решението на британците е само повод, но не и основната причина за дълго обмисляното му решение да започне нов живот в София.

"Мисля че за 8 години взех достатъчно от Англия опит и стаж. Животът в Англия спря да резонира с моите разбирания. В България има достатъчно възможности за млади и квалифицирани хора", посочи той, като допълни, че в Англия кариерното израстване се е превърнало във фокус на обществото, а според него животът не е само работа.

Станислав смята, че животът в България може да бъде по-пълноценен от този в Англия. Особено ако имаш знания и умения. Той вече работи в софийския офис на международна компания, в сферата на електронните разплащания. /news.bg