Първото Почетно консулство на Австрия у нас беше открито тази вечер в Бургас. То е оглавявано от уважавания юрист и преподавател в БСУ Радостина Иванова. Тази вечер, специално за церемонията, в морския град пристигна зам.външният министър на Австрия Михаел Линхарт, а на откриването на офиса присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков, както и зам. кметът на Бургас Красимир Стойчев. Почетното консулство се намира в ж.к. „Славейков“ и е от изключително значение, тъй като има за цел не само да реагира в случай на нужда на австрийски туристи, но ще изгражда и развива отношения в сферата на икономиката, образованието, културата и други.

„Това е първото Почетно консулство на Австрия, което се открива в България и съм изключително щастлив, че то е точно в Бургас. Това е важен град за нас. Затова съм много щастлив, че днес мога да присъствам за откриването на Почетното консулство. Наред с икономическите връзки с Бургас, имаме и туристически. Все повече нараства броят на австрийските туристи, които посещават Бургас и региона. Всяка година около 200 хил. австрийски граждани идват в България, най-вече на морето – разбира се. Това, което имам като информация е, че броят на туристите от Австрия непрекъснато се увеличава в Бургас и цялото Черноморие става все по-популярно. Особено популярна в Австрия е възможността и за планински туризъм в България. Разбираемо е - австрийците обичат планината и всички български дестинации стават по-популярни“, каза пред журналисти зам. външният министър на Австрия Михаел Линхарт.Според него австрийците винаги търсят нови дестинации, а гостоприемството в България е много популярно в Австрия и атрактивно за туристите от страната. „Освен това климатът по Черноморието е много приятен, разбира се съотношението цена -качество е интересно за туристите, а не на последно място е сигурността, като имаме предвид какво се случва по целия свят.“, каза още зам.външният министър.

Той уточни, че в целия свят Австрия има около 350 почетни консулства и опитът, който държавата има от тяхната дейност е излючително положителен, защото те са важен елемент в двустранните отношения. „Така че функциите и задачите на Почетното консулство в Бургас не се ограничават само да е на разположение на туристите, а за да се изгради и мрежа на ниво политика, култура, икономика. Особено в икономическата област има голям потенциал, както се знае - Австрия е вторият чуждестранен иенвеститор в България. Около 350 австрийски фирми са на българския пазар, така че има голям потенциял. В сферата на културата могат да бъдат реализирани много проекти. Във всички тези аспекти Почетното консулство е първата инстанция, с която могат да се свържат всички.“, каза министър Линхарт.