„Знаете, колко много ги обичам полицаите и пожарникарите, но каква беше техниката преди. Изгаряхме и се мажехме с дефламол”- С тези думи в ефира на bTV тази сутрин премиерът Бойко Борисов коментира протестите на полицаи и пожарникари, които настояват за 15 процента увеличение на заплатите. „ДАНС, специализираната прокуратура и много съдилища са получили нови сгради. 300 милиона бяха дадени за нова противопожарна техника”, поясни Борисов.

В деня на отвличането на Адриан Златков реших да не отида в МВР, защото при такива случаи похитителите наблюдават движението на големите началници, заяви министър-председателят. Той коментира оповестената от бащата на Златков информация, че го е поканил в дома си в Банкя вечерта след похищението.

„Човекът беше ошашавен. Когато има такива тежки престъпления като отвличането, разследващите се опитват да стигнат до престъпниците, а родителят да си получи детето“. По думите на Борисов не било вярно, че в Банкя е бил организиран трети щаб по случая, а просто съответните полицейски шефове са давали информация за случващото се.

Борисов коментира и акцията на ГДБОП от уикенда, при която бяха арестувани 8 души от организирана престъпна група.

„Сериозна група, има достатъчно доказателства срещу нея. Утре, вдругиден, МВР ще оповестят подробности. Занимавали са се с всичко, което може да ви мине през акъла“, допълни Борисов, без да отговаря на въпроса дали тази група има общо с отвличането на Златков.

Със страдание чувам за всяка нова партия, коментира Борисов проекта на Слави Трифонов.

„В демокрацията всеки има право да прави партия и да се развива. Пожелавам успех на Слави Трифонов. Аз също мога да кажа, че в неговото шоу има некачествени хора, но ние не се месим в тези работи.

Ние имаме хиляди общински съветници и кметове – някъде над 3000. Уважаваният от мен Слави Трифонов трябва да е наясно, че минимум ще му трябват толкова души за партията. Нека си помисли дали сред тези хора няма да има поне 30, които да го издънят“, заяви Борисов.

„Със страдание чувам за всяка нова партия. Една мръсна пяна се събира всеки път“, посочи премиерът.

„Изпитвам уважение към президента Радев“, каза Борисов в коментар на думите на държавния глава, че в сагата с новите изтребители лобистите са победили експертите. „Фактите показват нещата другояче“, посочи Борисов.

„Когато се говори така, че едва ли не се провалят изтребителите, би трябвало да се каже – МВР и пожарната да чакат, учителите да чакат, инфраструктурните проекти да чакат, и така се дават милиарди за изтребителите, каза Борисов. 10 милиарда искат военните“, заяви министър-председателят.

„Да им каже имената на лобистите! Като хвърлиш едно обвинение, кажи кой е“, настоя премиерът. Иначе излиза, че аз съм лобист, изтъкна Борисов. Според него по време на управлението на ГЕРБ най-много самолети са ремонтирани.

„Прекрасна комуникация имаме с президента“, подчерта Бойко Борисов.

По повод доклада за състоянието на националната сигурност и отношенията ни с Русия, министър-председателят каза: България е в НАТО, на всички срещи на НАТО – на е в НАТО, на всички срещи на НАТО – на върха, под върха, Русия се сочи като основен противник на НАТО. Най-мащабните натовски учения тази година бяха в България. Цяло лято влачим танкове и оръдия по магистралите. Ако стане война, руските ракети са насочени към България“.

„И затова ние много прагматично казахме – пази, Боже, да стане война! Затова понесох много усилия от колегите в Европа за флотилията в Черно море. Ако бяхме пуснали големите кораби в Черно море, то щеше да заври!“

„Винаги си давам отлична оценка. Е, яви се някой път някой идиот, който да те върне в изходна позиция“, отговори Борисов на въпроса каква оценка си дава като министър-председател.