Целият скандал около Слънчев бряг показа няколко неща, които всъщност всички знаем. Едното е, че не се спазват законите наистина, но другото е, че инситтуциите не работят достатъчно ефективно. Тази сутрин чух разумни призиви за диалог, надявам се правителството да го инициира. Надявам се той да бъде успешен и правилата да са ясни - предварително, да не се сменят в средата на сезона. И да се спазват от всички. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ахелой, където е тази вечер по повод националното честване на 1100 години от битката на Симеон Велики.

По повод призива на съпругата на Цветан Василев и отвореното писмо с искане за намеса на държавния глава за закрилата му, Радев каза, че правомощията на президента по отношение на съдебната система за ограничени.

„България не е президентска република. Правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изклюючително ограничени. Помните обаче, че разсекритих и направих публични стенограмите от КТБ, нещо, което моят предшественик отказваше да направи. С това дадох своя дял по осветляване на този сканадал. Той вече е в ръцете на правосъдието. Но.. г-н Василев може да допринесе много за разрешавенто на този сканадал, като даде валидни показания и надаявам се да представи доказателства. Това трябва да стане в прозрачен, открит, публичен процес. Ако Василев реши да дойде в България, да се върне с тази цел, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност.“, каза държавният глава.

В Ахелой той беше посрещнат от кмета на Поморие Иван Алексиев, както и от самодеен състав с хляб и сол, както е традицията. На мероприятието тази вечер присъства и областният управител Вълчо Чолаков, зам. областният управител Владимир Крумов, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Диана Саватева и Димитър Бойчев, както и Петър Кънев от БСП.