Мерките срещу миграцията засягат предимно страните, които са извън ЕС, но след затягането на граничния контрол в резултат на Брекзит, те ще бъдат по-строги и за европейците, предаде БНР.


"Напускането на ЕС ни позволява да контролираме границите си и да ограничаваме бройките от ЕС, а по този начин и от страни извън блока", заяви британският премиер Тереза Мей.

Предвижда се удвояване на таксата за работодателите, които наемат квалифицирана работна ръка от чужбина - от страните извън ЕС. Събраните от това средства ще бъдат използвани за обучение на британски кадри. Предвижда се увеличение и на заплащането за здравното обслужване.

Въпреки някои надежди, че за чуждестранните студенти ще бъдат направени изключения, това не е предвидено в предизборната платформа. Според част от съобщенията, повечето министри в кабинета на Мей не са съгласни със запазването на обещанието за миграция под 100 000 годишно, но политическите наблюдатели изтъкват, че с тази мярко премиерът се прицелва в електората от другите партии.

Междувременно стана ясно, че преговорите за изхода на Великобритания от ЕС ще стартират през юни. По време на телефонен разговор Тереза Мей се е договорила с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да започне преговори по Брекзит веднага след парламентарните избори на 8-ми юни в Англия, предаде РИА.