„Ние направихме заявка този форум да бъде Конгрес на радикалната промяна. Промяната започва от нас, е категорична, убедена заявка да бъдем субект на промяна в държавата с компетентност, воля и характер“, каза лидерът на АБВ Георги Първанов при откриването на Конгреса на партията днес, който се провежда в София. Той отчете, че ръководството на партията дава крачка назад, за да се избере нови хора, необременени от политиката. Припомняме, че знаковите лица Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин обявиха, че се оттеглят от лидерските постове и днес трябва да бъде избран новия лидер. Бургаската структура на партията номинира икономиста Константин Проданов.

“Нужна е дълбока промяна в политическия модел, в Конституцията, в Закона за политическите партии. Хората искат мащабна, дълбока промяна в много посоки, нещо, което впрочем се случва в цяла Европа и по света. На първо място смяна на политическия елит и класа. Неподходящо понятие, но го използвам за удобство, понеже са придобили гражданственост. Нужна е дълбока промяна на политическия модел. Да припомня, че ние преди всички заговорихме за мажоритарен елемент в една смесена избирателна система“, каза Първанов. По думите му това са малки стъпки. „Ние започнахме този дебат, но нямахме куража да го доведем в един цялостен проект за реформа на политическия модел“, коментира той.

Лидерът на АБВ изрази надежда, че новото ръководство ще го стори солидно и убедително, ще постави обществения дебат по темата.

"АБВ трябва да стартира широк обществен дебат и проверки по всички случаи, които миришат на откровена далавера. Нужна е ревизия не само на политическия модел, но и на икономическите резултати от прехода. Преди доста години казах, че истинските зависимости ще лъснат, когато се отворят икономическите досиета – далаверите в приватизацията, концесиите и т.н. и т.н.“, коментира Първанов.

„Бойко Борисов като премиер предизборно се обади по темата, с тезата, че ревизията трябва да се направи от самите министри, което струва ми се е нелепо“, коментира лидерът на АБВ. "На нас ни приляга една по-активна роля на държавата. Да говорим, да убеждаваме, да работим за това. Преди много време, когато това беше упорит спор, аз заявих, че нямаме толкова силна икономика, че да си позволим слаба държава“, каза Първанов.

Според него повече държава в икономиката не означава повече държавна собственост и бюрокрация, а създаването на условия, спазването на правила, гарантирането на балансите в обществен интерес и служба на гражданите бизнеса. „В една друга партия буквално в последните дни заговориха за индустриален фонд. Няма лошо, само да не станем свидетели на поредното раздаване на пари, както навремето беше за разни мостове“, коментира лидерът на АБВ и посочи, че партията, оглавявана от него е наложила идеята за създаване на инвестиционен фонд за приоритетно подпомагане на ново-технологичните производства, които да изтеглят българската икономика като локомотив. „От ГЕРБ оставиха това предложение образно казано на най-горния рафт, но аз съм убеден, че то има бъдеще при едно ново управление“, допълни лидерът на АБВ.