До 5 000 лева е глобата, която Община Бургас би могла да наложи за непочистени от снега и поледицата подходи към обществени институции, търговски обекти, жилищни блокове, каза Веселин Василев, директор на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ (УКОРС) в Община Бургас.

„До момента не сме налагали санкции, но има отправени предупреждения и съвети към гражданите и собствениците на търговски обекти да почистят входните пространства пред обектите си“, поясни Василев. Поддръжката на подходите е оставена на съвестта на гражданите, които трябва да проявят отговорност и да се включат в справянето със зимната обстановка в града. „Ще е достатъчно да хвърлят малко сол пред вратите и да изхвърлят няколко лопати сняг“, каза още Василев. Съвместни проверки за състоянието на подходите извършват инспектори от двете общински дирекции „УКОРС“ и „Екология“.

По централната бургаска улица „Александровска“ подходите пред търговските обекти са почистени. Такава е обстановката и в жилищните комплекси, където има струпани много търговски обекти на едно място. Не така обаче стоят нещата около жилищните блокове, живущите в които са задължени също да се включват в почистването на снега пред входните пространства. „Именно заради това отправяме предупреждения и съвети към гражданите на Бургас – нека всеки да излезе да почисти пред кооперацията, пред магазина, за да не се допускат инциденти“, призова Василев.

До този момент няма подадени сигнали за опасно надвиснали ледени висулки от покривите на сградите, въпреки че минусовите температури благоприятстват образуването им няма такива поради малката снежна покривка, която се е задържала по покривите./Радио "Фокус" - Бургас