Редица германски политици изразиха своето недоволство относно пристигането на американски танкове в германското пристанище Бремерхафен, съобщава изданието Focus. Например, премиерът на федералната земя Бранденбург и член на партията СДПГ Дитмар Воидке критически се отзова на инициативата на Алианса за разполагане в Източна Европа на батальон на НАТО.„На нас по-леко няма да ни стане, ако танкове се разхождат насам-натам от двете страни на границата”, заяви германският политик. Той призова „да се запази хладнокръвие” и диалогът с Москва да бъде продължен „независимо от всичките сложности”.

Пристигането на американските танкове в Германия също възмути и заместник-председателят на партията „Леви” Тобиас Пфлюгер, пише Focus. Според политика, със своите действия страните от НАТО провокират нова надпревара във въоръжаването и усложняват отношенията с Русия.

Подобна позиция Пфлюгер зае и относно ученията на Алианса „Саблен удар”, провели се в Прибалтика миналото лято.

Американската военна техника, пристигнала в Бремерхафен, ще бъде изпратена в Полша в рамките на програмата „Единство на алианса и подкрепяне на мира в Европа”. По-късно в страната ще бъдат разположени 3 500 американски военни.

Превод и редакция: БЛИЦ