Превантивно между Карнобат и Бургас сме разположили над 8 км снегозадържащи съоръжения. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) инж. Дончо Атанасов по време на брифинг във връзка с предприетите мерки за поддържането на републиканските пътища при предстоящите снеговалежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"На 30 декември АМ „Тракия“ беше затворена своевременно, тъй като видимостта беше нулева“, каза инж. Атанасов. Той обясни, че поради огромната височина на снежния облак и високата скорост на вятъра, която е била над 25 м./сек. не е било възможно по автомагистралата от Карнобат до Бургас да има движение. По думите му обстановката се е усложнила изключително рязко, тъй като не само автомагистралата, но и на главен път I – 6 е бил под снежна обсада. „Това беше причината да пренасочим движението по I – 6, да затворим магистралата, тъй като не беше възможно да се извършват никакви пътно-поддръжащи дейности“, коментира ижн. Атанасов.

"Не беше възможно никакви дейности на АМ „Тракия“ да се извършват в частта Карнобат-Бургас. След спирането на бурния вятър много бързо, буквално за около час, всичко беше отпушено и хората се прибраха по домовете си“, уточни той и обясни, че участъкът е бил пуснат в 16.00 часа. „Дали може да се получи същото - не мога да ви кажа. Най-вероятно по тези прогнози, които института на БАН дава сега обстановката ще бъде подобна или същата. Молим се да не е по-тежка. Ако се получи това, отново АМ „Тракия“ ще бъде затворена“, каза инж. Атанасов.

Инж. Атанасов обърна внимание, че след забраната за навлизане в този участък на 30 декември е имало 27 ТИР-а. „Органите на МВР са взели допълнителни мерки да не допуснем навлизането на тежкотоварно движение, когато тръгнем да го затваряме. Превантивно ще тръгнем да затваряме тежкотоварното движение, за да не създадат проблеми по другия трафик“, допълни инж. Атанасов.