За да има плавен преход, държавният глава няма да назначава служебно правителство. С две служебни правителства за месец ще влезем в графа "Куриози" на световните новини. Това обяви току-що президентът Росен Плевнелиев в извънредно изявление след отказа на трите мандата. Последният бе върнат днес от реформаторите. Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна, мотивира се той. Положих всички усилия да избегнем предсрочните избори, напомни той. Аз нося отговорност за всеки от вас, каза държавният глава. Новоизбраният президент Румен Радев ще насрочи избори и ще разпусне парламента. Очакванията за бъдеща изборна победа замъгляват нещата, разкритикува държавният глава./24chasa.bg

"Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последно се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят начин да направят кабинет. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев от президентството."Мога да направя служебно правителство, правил съм го и друг път, мога да го сглобя за дни. В моята работа аз нося отговорност за бъдещето на България. Наслушах се на анализатори има или няма криза. Няма кой да обясни на европейските партниори и рейтингови агенции, че в държава, в която само за един месец, ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално", каза Плевнелиев.

"Имаме политическа криза, която прерасна в парламентарна. Направих всичко, за да го предотвратя. За съжаление винаги дяснопартийните интереси надделяват. В моя извънредно труден мандат, в който се разразиха три тежки кризи, аз се уверих, че трябва да се придържаме към правилата и духа на конституцията. Тя е нашата опора", заяви той.

"Предложих дори аз да назнача служебното правителство на президента Радев с идеаята държавата да се управлява само с едно. Най-добре е да имаме плавен преход, от едно редовно правителство, към едно служебно правителство. Такъв е духът на конституцията. Това е разумното действие, това е разумният подход", каза президентът.

"Няма да допусна експерименти! Назначих две служебни правителства, които се справиха достойно. Мога да назнача и трето, но воден от ясния интерес да се води от националния интерес. За мен властта никога не е била самоцел" добави той.

"Не виждам голям смисъл да назначавам служебно правителство за 20 дни. Светът няма да ни разбере, ще станем за смях и ще влезем в главата куриози", каза Плевнелиев.

"Казвам отново. Ако президентът Радев дойде при мен със състав на служебно правителство, веднага ще го разпиша. Искрено се надявам да оправдая надеждите на българския народ", каза Плевнелиев."