Правителството предостави на община Бургас имота на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден Музей на музиката.

На 26-ти януари тази година Общинският съвет на Бургас прие предложението от групата на Реформаторския блок областният управител Вълчо Чолаков да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота на Община Бургас.

Идеята за създаване на Къща на музиката е на Сдружение „Общество за духовни изяви“ и Инициативен комитет от бургаски граждани. В края на миналата година те се обърнаха с молба за помощ към общинските съветници на реформаторите.

„Радвам се, че общите ни усилия със сдружението и инициативния комитет се увенчаха с успех. Нещо по-важно –най-накрая Бургас ще отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша„Един завет” и Химна на независимостта”, каза Тошко Иванов от групата на РБ.

Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк и заслужено е наричан Бащата на музиката в Бургас. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града. Още приживе е обявен за почетен гражданин на Бургас.