интервю на Костадин Марков за сайта "Демокрация днес"

-Г-н Марков, Вие като бургаски депутат как гледате на възможността да има някакъв вид натовско учение в Черно море? И смятате ли, че това ще повлияе по някакъв начин на туризма?

- Под егидата на НАТО съм за всякакво участие на България в съвместни учения и действия. Ако говорим обаче за случая с румънския президент, има нюанси, които не ми харесват. Това е някакъв регионален опит за инициатива, която не мисля, че е в интерес на България. Ако е мисия на НАТО, ако е учение на НАТО – да. Ако е регионален съюз – Румъния, България, Турция някак си не ми звучи логично. По-скоро ми прилича на предизборна игра на румънския президент.

Като цяло адмирирам умерената позиция на премиера и ми допада, макар и изказана в неговия стил - доста ефектно с яхтите и военните кораби.

- Вие сте и заместник-председател на СДС. Доволен ли сте от това, което виждате в РБ и в частност в СДС? Смятате ли, че СДС остава водещата партия в дясно, като най-стара партия, или има още какво да се направи?

- Смятам, че СДС малко заспа във формата РБ и има потенциал да направи много неща, за да затвърди водещите си позиции не само в Блока, но и в политическото пространство в България.

Имам усещането, че когато сме заедно в РБ, всички се надяваме другият да дърпа каруцата и не полагаме достатъчно усилия в собствената си партия. И мисля, че СДС трябва да се активизира както политически, така и организационно. Ние вече работим по този въпрос и дейностите, които сме предвидили за тази година, ми изглеждат като една добра крачка. Започваме със семинари за Северна и Южна България за съветниците на Съюза на демократичните сили. И искам отново да припомня, че нашите съветници са най-много в рамките на РБ – толкова, колкото на всички останали партии взети заедно. В този смисъл, СДС не е загубил позиции и категорично е водеща сила в Блока. Паралелно със семинарите за съветниците, има идея и за Младежка академия на СДС за обучение на кадри. Дай боже всичко да е наред, надяваме се тя да бъде четири сесии в годината и там да се подберат и обучават кадри, които да са следваща смяна в политическите поколения – в СДС и в обединената десница.

- В момента най-актуалната политическа тема са президентските избори. В публичното пространство вече се завъртяха доста имена, включително и на г-н Димитър Николов, кметът на Бургас като кандидат на ГЕРБ. Ако това все пак се случи, СДС може ли да издигне кандидат за кмет на Бургас?

- Ако г-н Николов бъде номиниран от ГЕРБ, аз съм сигурен, че ще спечели, което ни изправя пред варианта да мислим за местни избори в Бургас. При всеки друг кандидат, различен от Димитър Николов, смятам, че СДС и РБ ще имат собствена кандидатура и ще се борят за кметското място в град Бургас.

- Смятате ли, че РБ ще успее да издигне единен кандидат, въпреки процедурните различия, защото ДСБ продължават да настояват за конгрес с избиране на лидер и с ясна заявка за отношението на партиите към управлението? Мислите ли, че това е преодолим проблем за партиите в РБ?

- Ами по стара дясна традиция преди всеки избор се изнервяме помежду си, изнервяме и нашите симпатизанти до краен предел, опитвайки се да се пазарим във всяка една ситуация за всевъзможни неща. Не мисля, че правилният подход е: ОК ще имаме обща кандидатура, ако преди това направим съюзен конгрес. За мен не логичното, а е задължителното РБ да има общ кандидат, безрезервно подкрепен от всички партии, независимо какъв е той. Даже лично аз нямам никакви претенции относно партийната му принадлежност и дали бил по-близък до някого, пък по-отдалечен от друг. Въпросът е да е силна кандидатура, която може да се бори за победа. Побеснявам когато чуя, че като план-програма на нашия кандидат му се вменява да повтори добрия резултат на РБ от последните няколко избори. Така на бой не се отива. Отива се и се играе за победа. Да, не знаем какви са другите кандидати, но съм убеден, че имаме вариант да предложим кандидат, който да играе за спечелване на изборите.

- И все пак смятате ли, че г-н Радан Кънев ще отстъпи?

- Аз мисля, че г-н Кънев е изключително разумен политик и в крайна сметка всички партии ще се разберат. Той не е необходимо да отстъпва. Просто трябва да намерим кандидатура, която да ни обедини всички. Мисля, че тези дни малко се преувеличи, преекспонира темата с шантажирането от страна на ДСБ. Струва ми се, че при подходящ кандидат всички партии ще се обединят.

- Виждате ли този кандидат в Граждански съвет?

- Има ли някакъв вакантен пост в тая държава, от Гражданския съвет винаги имат кандидат. Но точно, когато трябва да излъчат някой, който да обедини партиите в блока, една силна гражданска кандидатура, ми се струват пасивни. Ето, можеха да предложат гражданин, силен кандидат за тези предстоящи президентски избори.

- А как ще коментирате като народен представител парламентарната опозиция след избора на новия лидер Корнелия Нинова?

- Забелязвам сериозно активизиране, неподплатено обаче с адекватна подготовка. Стрелят, но с халосни патрони. Доста олекнаха със случая с уж спрените средства по земеделската програма и прибързаното вчерашно искане на оставката на вицепремиера Кунева. Вижда се голяма активност, но не и сериозна подготовка за нея. Да, работата на опозицията е да иска оставки, да се мъчи да бъде забелязана, но и да предлага алтернативи. След като си управлявал година и половина и си имал цялата власт в държавата, да започнеш да критикуваш за неща, за които си носил пряка отговорност, е меко казано непочтено.

- А как виждате бъдещето на АБВ?

- Не мисля, че АБВ е някакъв много сериозен фактор. Може би в левицата ще се случи нещо, което да притесни десните политици, едва когато се стигне до някакви обединителни процеси, в които се събират АБВ, БСП и някакви леви партийки, ако още има.

- А смятате ли, че Нинова че Първанов ще успеят да преодолеят политическото си его и да издигнат обща кандидатура за президент?

- Струва ми се, че в левицата се повтаря същото, каквото беше в СДС преди години. Ама абсолютно същото. Голям фактор в средите на левицата си направи собствена партия. Очевидно е, че тази партия няма кой знае какъв потенциал, не показва и растеж. БСП отслабва, сега е на около 12% . Според мен ще си изпият горчивата чаша до дъно, ще стигнат като нас до 3-4% и чак тогава ще узреят за обединителни процеси.

- А къде виждате място на г-жа Татяна Дончева? В дясно или в ляво - в евентуален формат АБВ и БСП?

- Аз харесвам г-жа Дончева, харесвам тезите й. Има един силен минус в политическото й минало, който винаги ще спира политическото й бъдеще - че е била в БСП, и то като основен играч. Иначе смятам, че е добре приета и в ляво и в дясно. Има много смислени тези, но не виждам потенциал именно заради това, което казах.

- И накрая един въпрос отново за президентските избори. Смятате ли, че кандидат на РБ може да отиде на балотаж?

- Отново повтарям. Зависи кой ще е кандидатът. Дано не направим тежки компромиси при избора на подходяща личност. Дано основната битка не е до коя партия ще бъде по-близо, а да стигнем до кандидатура, която може да играе за победа. Когато видя името, тогава ще съм убеден. Но знам ,че има смисъл само, ако се играе за победа.