Законопроектът за забрана за облекло, покриващо лицето, станал известен като закона срещу бурките, мина на първо четете в парламента. Това съобщава Dnes.bg

Зад него застанаха единодушно депутатите от ГЕРБ, АБВ, ПФ, АБВ, РБ, БСП и „Атака“. Против гласуваха единствено от ДПС и независимите, които се отцепиха от движението заедно с бившия лидер Лютви Местан. Цялото название на закона е за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е, когато се виждат само очите.

Закриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Законът е мотивиран от ПФ с текста на Конституцията, забраняващ използването на религиозни институции и верски убеждения за политически цели. Дава се пример и с Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки също е забранено.

Като основна причина обаче се посочва невъзможността да се идентифицира лицето, което създава пробив в сигурността при опасността от терористичен акт.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната. За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

Със закона се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.

Според Тунджер Кърджалиев от ДПС забраната за носене на бурки е „израз на брутално посегателство, ограничаващо жената като човешко същество”.
”Това е провокация към ортодоксалния ислям. Историята изобилства от примери, доказващи, че насилието ражда насилие“, предупреди депутатът от ДПС.

Той смята, че нищо не налага България да е една от малкото страни в Европа, която приема такъв закон, защото по този начин влизаме в полезрението на „нездрави религиозни общности“.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отсече, че приемането на този закон е цената, която уж системните партии като ГЕРБ и РБ, плащат на ПФ за подкрепата за властта си.

Според него е видно, че става дума за политическа сделка за сметка на ценности.

От БСП защитиха закона на ПФ.

Според Таско Ерменков той ще засегне не само бурките, но и футболните хулигани, които също слагат маски.