ИБ на ОбС на БСП и групата общински съветници на БСП няма да подкрепят подписката за оставката на председателя на общински съвет-Бургас Костантин Луков.Основният аргумент за това е липсата на ясни мотиви. Това обявиха от централата на БСП в морския град. Преди седмица група общински съветници от НФСБ и СЕК обявиха публично, че настояват за предсрочното прекратяване на правомощията на Луков и разчитаха и на гласовете на социалистите. По време на пресконеференцията им пред медиите в залата присъстваха и двама общински съветници от левицата, сред които и общинският лидер Николай Тишев. Днес обаче стана ясно, че от тях НФСБ и СЕК няма да получат подкрепа.

„Групата на общинските съветници на БСП бе единствената, която гласува против избирането на г-н Луков за Председател на Общински съвет – Бургас. За нас скандалите между съветниците на НФСБ, СЕК и Председателя на Общинския съвет на Община Бургас са част от проблемите на една управляваща коалиция, която ръководи страната и често взема общи решения на местно ниво“, заявяват от левицата.

Те обаче се самоопределят като „единствена реална опозиционна сила в местния парламент“.

„Ние не приемаме превръщането на Общинския съвет от орган на местно самоуправление в придадък на Кмета и общинската администрация, в орган, където не се допуска друго мнение, освен управляващото мнение, а междувременно извън дневния ред остават множеството проблеми на бургаските граждани (липса на реални инвестиции в общината, високи местни данъци и такси, ниска перспектива за професионална реализация, намаляващи доходи и др. ).В заключение, групата общински съветници на БСП ще продължава да бъде активна опозиция в местния парламент и ще защитава интересите на бургаските граждани“, подчертават от БСП.

Водачът на НФСБ в местния парламент Ангел Божидаров коментира пред БургасИНФО, че това изявлениие на социалистите лишава от известен смисъл събирането на подписка. „Личните икономически интереси на някои хора от БСП победиха политиката на партията. Поздрави на Корнелия Нинова“, каза Ангел Божидаров. Според него общинските съветници от НФСБ не са се отказали от искането на оставката на председателя на ОбС Костантин Луков, макар че отчитат, че от последното заседание до този момент има положително развитие на ситуацията. Какво е то – очаквайте в БургасИНФО.