От поне десетина години Слънчев бряг е територия, лишена от контрол. Липсата на контрол ражда събития като от изминалите дни. Това коментира бившият директор на Национална служба "Полиция" ген. Васил Василев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според него две са причините, които "раждат" липсата на контрол на местно ниво. По думите му първата е страх от страна на администрацията, която трябва да упражнява контрол.

"Мислите ли, че данъчният в Несебър ще влезе в едно заведение примерно на Митьо Очите и ще извърши качествена проверка или ще му спира такситата да го тормози плащал ли е данъци, какво возят тези таксита, какво спират? Изключено е това да стане по простата причина, че и този данъчен има заведение, хотел...", посочи ген. Василев.

Втората причина е директното плащане на някой от тази администрация, добави той. "Някой получава определени пари и тя си затваря очите. Така всичко си върви кротко, докато не стане някоя голяма беля. Това не е тайна", поясни ген. Василев.

Местните служби не могат да се справят, подчерта той. "Ако не дойдат "софиянци" няма да стане тази работа. Работи се половинчато."

Страхът го има не само в полицая, а и в данъчния, кмета и в цялата местна администрация, не скри ген. Василев.

"Сега ще има много проверки и ще се направи опит да се потисне изцяло дейността на тези хора. Те могат да бъдат потиснати с проверки. Става въпрос дали ще бъдат ликвидирани и дали ще им се отнеме възможността да упражняват дейността си после. Това има как да се случи, ако наистина се хванат", заяви експертът.

Когато финансовите потоци се прекъснат към една групировка - тя се разпада, обясни ген. Василев. По думите му трябва да се запушат каналите за проституция, наркотрафик, незаконна дейност, какво возят такситата през нощта, какви пари отиват.

Югоизточна България може да се определи като невралгична точка, защото носи черни пари, потвърди ген. Василев. По думите му трафикът на мигранти носи пари, по морето - развлекателният бизнес. Бившият директор на НС "Полиция" даде пример с дискотеката в Приморско, която "тормози" с шума си жителите на града.

Проблемът е, че над доста хора "има шапки", коментира още той. Според него обаче трябва да се "организира един добър гардероб, където да се оставят шапките".