Предсрочни парламентарни избори тази година няма да има. Няма време, обяви в Бургас народният представител от БСП Петър Кънев. Левицата ще обяви кандидат-президентската си двойка след два месеца. Не е ясно дали ще подкрепи Първанов за нов мандат, тъй като в случай, че има подобна заявка, по казуса трябва да се произнесе Конституционния съд.

Народният представител Петър Кънев заяви, че бил приятно впечатлен от извънредно заседание на парламентарната група на БСП в Правец. „За пръв път от десет години, откакто съм в политиката, откакто съм бил на стотици заседания на парламентарната група – темата не беше пенсии, не беше социални проблеми, а икономика. Това е новото, с което Корнелия Нинова започва в партията”, заяви той. Коментирани са два закона - за управление на публичните дружества и участието на държавите във фирмите, а вторият - идеята за създаване на външно търговско дружество в помощ на земеделските производители, които нямат възможност да излизат директно на пазарите”.

Левицата ще сезира Конституционния съд и за антикорупционния закон. „Той може да се атакува по законообразност и по целесъобразност”, каза депутатът Атанас Зафиров. Червените имат забележки по 30 точки, сред тях и запазването на анонимните сигнали и обединяването на комисиите за гражданска конфискация и за конфликта на интереси. Според новия закон не институциите, а всеки гражданин трябва да доказва дали доходите му са достатъчни, за да притежава дадено имущество. Така, на практика, всички се оказваме с незаконно придобито имущество, докато не докажем доходите си, което пък противоречи на Конституцията. Според левицата тестовете ще доведат до свръховластяване и репресии.